středa 5. února 2014

Valentýn

Blíží se nám 14. února, a tak i svátek svatého Valentýna - svátek lásky a náklonnosti mezi partnery. Je to den, kdy si zamilovaní tradičně dávají dárky, květiny nebo cokoliv s motivem srdce, jako symbolu lásky. Původně se slavil jen v anglosaských zemích (UK), ale v poslední době se tento svátek šíří i v kontinentální Evropě a je nám jasné proč - peníze vládnou  světem.
A teď trocha historie - svátek je pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne byly do „urny lásky“ vloženy lístečky se jmény mladých dívek a každý mladý muž potom tahal lísteček. Dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho „miláčkem“ v následujícím roce.
Legenda také říká, že tento den začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi Valentýnovi. Vládce Říma Claudius II.., zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo zasnubovali. Bál se, že by pak chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje. Valentýn ale vzdoroval vládci a tajně oddával mladé páry, byl zatčen a později popraven 14. února.
Myslím si, že je na každém jak a jestli vůbec bude Valentýna slavit. Lásku si můžeme ukazovat každý den v roce, ne? A co vy, slavíte? Řešíte speciální výzdobu nebo spodní prádlo?

love message

love_guitar

couple in hospital in love

couple in bed
zdroj: weheartit.com

Žádné komentáře:

Okomentovat